La Laguna

Our Passion Project

PROJEKT

LAKOSAI

A kávé

Együtt többre vagyunk képesek

Houndras egyike a legfontosabb kávétermesztő országainak - a nyers kávé körbelül egyötöde a hondurai ültetvényekről származik, ugyanakkor Közép-Amerika egyik legszegényebb országa, és jelenleg is számos társadalmi, gazdasági és politikai kihívással szembesül. Mindazonáltal, a helyi kávétermesztőkkel és partnerekkel történő együttműködés nagy lehetőségeket hordoz a pozítív irányú változások tekintetében. Éppen ez az oka, hogy 2016-ban elindítottuk a Passion Project-et egy erre kiválaszott területen Honduras-ban: La Laguna egy kis település az ország északnyugati részén. Ismerje meg a La Laguna lakosait, munkájukat és minden lépést a kávé termesztésétől, a feldolgozásig és szállításig.

Bevezetés

A jó kávé nem a csészében jön létre, hanem egy hosszú folyamat eredménye, amely már a kávécserje gyarapodását segítő embereknél elkezdődik. Ez az oka annak, hogy a fenntarthatóság évek óta olyan fontos szerepet tölt be mindenben, amit csinálunk, legyen szó a hosszútávú szállítói partnerkapcsolatokról, vagy kávéink UTZ tanúsítványáról. Most készen állunk a következő lépés megtételére: 2016 eleje óta a helyi partnerekkel azon dolgozunk, hogy támogassuk a „La Laguna” projektet Hondurasban. A „La Laguna” valójában arról a 300 kávétermesztőről szól, akikkel közvetlenül együttműködünk - ők a projekt igazi csillagai.
Tudjon meg többet

La Laguna, Honduras

Üdvözöljük La Laguna-ban, mely egy kis falu Észak-Nyugat Hondurában. Minőség tekintetében a latin-amerikai ország felveszi a versenyt a világ legnagyobb kávétermelő országaival. Az ország a hagyományosan tisztított Arabica kávéra specilalizálódott, melyet a helyiek egyaránt fogyasztanak otthon, illetve a kávézókban.
Tudjon meg többet

A LA LAGUNA LAKOSAI

A La Laguna lakói barátságos emberek, nagy összetartozás jellemzi őket, mindig készen állnak arra, hogy rendelkezésre álljanak, amikor egy barátnak segítségre van szüksége. Néhányan szívesen mesélnek arról, hogy őseik hogyan dolgoztak együtt a falu építésén egy évszázaddal ezelőtt. Valójában itt minden mosolygó arc mögött egy lenyűgöző élettörténet húzódik. Ami mindenek felett egyesíti őket, az az otthonuk iránti szeretetük, és különösen a kávéjuk.
Tudjon meg többet

A termesztés és a szüret

A La Laguna gazdálkodóinak UTZ tanúsítási folyamata jó úton halad. Ennek részeként a kávétermesztők képzéseken vesznek részt a termesztés és a szüretelés technikáinak témáiban és megtanulják, hogy milyen fontos szempontokat kell figyelembe venni a magas minőségű kávéelőállítás érdekében, de a megfelelő gazdálkodási menedzsment épp úgy fontos! A számlák pontos ellenőrzése kritikus fontosságú a jövedelem magas szinten tartása és a termelési költségek csökkentése érdekében.
Tudjon meg többet

A FOLYAMAT

A kávébab cserjéről való eltávolításának módja nagymértékben befolyásolja a kávé minőségét. Ezért hangsúlyt fektetünk a feldolgozási módszerre. A professzionális, központosított feldolgozó létesítmények "Beneficios" néven ismertek, tökéletesen biztosítják a következetesen magas kávéminőséget. Hondurasban azonban a kávé nagy részét még mindig a kisbirtokosok, egyénileg dolgozzák fel.
Tudjon meg többet

SZÁLLÍTÁS ÉS ÉRTÉKESÍTÉS

A Hondurasban lévő kávé ellátási láncok tekintetében számos kérdés merül fel. A közvetítők bevonásával a folyamatok átláthatósága megszűnik, és nehéz a nyomon követhetőség biztosítása. Ezen kívül a közvetítők az árak csökkentésére törekednek azáltal, hogy tévesen azt állítják, hogy a minőségi szintek nem kielégítőek, vagy pedig csalnak az áruk mérlegelése során, ezért a szállítás és az értékesítés tekintetében kizárólag a közvetlen partnerségre támaszkodunk.
Tudjon meg többet

A LA LAGUNA KÁVÉI

Amikor a partneri viszony értéket teremt: a fenntarthatóság nem csak a nevében az, hanem ténylegesen! Az új kávébab-hántoló gépnek köszönhetően, - amelyhez finanszírozást nyújtottunk -, nemcsak 80% -kal kevesebb víz kerül felhasználásra a kávébab előkészítéséhez, összehasonlítva a kézi módszerrel, hanem a kapott kávé minősége is jobb. Többet megtudhat a kávénkról közvetlenül La Lagunából.
Tudjon meg többet

Közvetlen együttműködés

A hondurai projektünk kezdeti eredményeit már most is élvezheti egy csésze kiváló, aromában gazdag, ízletes kávé megtestesülésében. Visszatekintve az elmúlt közel két éves időszakra, nagy megelegédettségünkre szolgál, hogy kijelenthetjük; nagyszerű dolgokat vittünk véghez, ugyanakkor előre kell tekintenünk. Egy interjúban Raphael Gugerli vezérigazgató nyilatkozik a jövőbeni kérédesekről.
Tudjon meg többet